Jak odbywa się cięcie wiosenne borówki wysokiej w naszym Centrum Ogrodniczym Warszawa?
Wiele chorób roślin i patogenów wnika do ich tkanek przez uszkodzenia znajdujące się na pędach. Aby zapobiec rozwojowi infekcji i wzmocnić nasze krzewy powinniśmy wczesną wiosną, przed pojawieniem się pierwszych liści przeprowadzać cięcie sanitarne. Podczas tego zabiegu usuwamy wszystkie pędy: uszkodzone, złamane lub z oznakami chorób. Należy pamiętać aby używać w tym celu czystych i odpowiednio naostrzonych narzędzi. Jeżeli zauważymy i przytniemy pęd z widocznymi oznakami wskazującymi na chorobę, należy przed następnym cięciem przetrzeć narzędzie alkoholem lub innym płynem dezynfekującym w celu odkażenia.
Borówkę zaleca się ciąć corocznie w celu zapewniania regularnego plonu i lepszej jakości owocu. Zabieg ten należy wykonać przed ruszeniem wegetacji krzewów, czyli od stycznia do połowy marca. Rośliny, które posadzone zostały na jesień najczęściej będą wymagały tylko cięcia sanitarnego wiosną w pierwszym roku po posadzeniu. W cięciu młodych krzewów istotne są długie pędy, jednak słabo rozgałęzione i te najkrótsze, słabo wybijające u podstawy powinno się wyciąć, ponieważ będą niepotrzebnie zagęszczać podstawę krzewu, a jedno cześnie nie pojawią się na nich kwiatostany i w efekcie owoce. Kilkuletnie krzewy przeważnie wymagają cięcia prześwietlającego i formującego koronę w którym usuwamy krótkopędy owocujące w ubiegłym roku, najstarsze pędy nadmiernie zagęszczające koronę. Tnąc borówkę musimy patrzeć na całokształt krzewu i jego korony co oznacza, że nie zawsze należy wycinać najstarsze pędy jeżeli nie jest to konieczne. Właściwe cięcie pobudza krzew do prawidłowego wzrostu, wpływa na prawidłowe owocowanie oraz ogranicza rozwój chorób i szkodników.